Στο Topos Festival το EUROP’RAID!

EuropRaid_editions2022

Από τις 30 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου 2022 θα πραγματοποιηθεί η 7η έκδοση της Europ’Raid. H πρώτη επιδρομή περιπέτειας στην Ευρώπη. 280 πληρώματα, 880 συμμετέχοντες, θα ταξιδεύουν 10.000 χιλιόμετρα σε 20 χώρες και 23 ημέρες. Θα παραδώσουν 25 τόνους σχολικού εξοπλισμού σε απομονωμένα σχολεία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ!! Στον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΑΘΜΟ στην ΕΥΡΩΠΗ για το 2019!

H Europ’Raid είναι η πρώτη επιδρομή-περιπέτεια στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή περιοδεία με χαρακτήρα πολιτιστικό και αλληλεγγύης. 10.000 χιλιομέτρων σε 20 χώρες σε 23 ημέρες. Νέοι και νέες έως 30 χρονών ανακαλύπτουν εκ νέου την Ευρώπη ενώ εκτελούν δράσεις αλληλεγγύης. Στα Γρεβενά τους υποδεχόμαστε ξανά στα πλαίσια του φεστιβάλ Τόπος και μοιραζόμαστε με όλους τις ομορφιές του ελληνικού πολιτισμού. Μουσική, γαστρονομία,….ελληνική χαρά, στα Γρεβενά! Το 2019 οι συμμετέχοντες της τότε Europ’Raid ψηφισαν τα Γρεβενά ως τον καλύτερο σταθμό σε όλη την πορεία τους…

ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η Europ’Raid είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός! Σε όλη την Ευρώπη, χιλιάδες χιλιόμετρα, μεταξύ Γαλλίας και Ρουμανίας, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης. Η ανακάλυψη μιας κληρονομιάς, ενός πολιτισμού, μιας ιστορίας, ενός λαού. Η διαδρομή διασχίζει 20 χώρες, 10 πρωτεύουσες, 100 σημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τους πιο όμορφους δρόμους της Ευρώπης με καταπληκτικά και ποικίλα τοπία. Από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από τα βουνά των Καρπαθίων, το Ρήνο και το Δούναβη, από το Μέλανα Δρυμό στην αλβανική Ριβιέρα, έως την Ακρόπολη και τα Μετέωρα. Η Europ’Raid ξαναβρήσκει και ενώνει το φυσικό τοπίο, τις διάσημες πόλεις και τα ιστορικά αξιοθέατα στην Ευρώπη. Η Europ’Raid είναι επίσης συνώνυμο των συναντήσεων, ειδικά με τους τοπικούς πληθυσμούς κάθε χώρας που διασχίζουν και καλωσορίζουν τους συμμετέχοντες με την επιθυμία να μοιραστούν την κουλτούρα τους. Κάθε βράδυ είναι ευπρόσδεκτη σε ένα εξαιρετικό μέρος για τα bivouac/σταθμούς. Σε ένα βράδυ, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τον τοπικό πολιτισμό των χωρών και περιοχών που διασχίζουν, όλα σε μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Πέρα από αυτή την πολιτιστική διάσταση, η Europ’Raid είναι επίσης μια δράση προς τους άλλους, μία δράση συνάντησης και αλληλεγγύης. Στο πνεύμα των μεγάλων περιπετειών, είναι η ένωση μεταξύ δράσης και αλληλεγγύης. Κάθε πλήρωμα 3 ατόμων είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά 100 κιλών σχολικού ή αθλητικού εξοπλισμού σε απομονωμένα σχολεία στην Ανατολική Ευρώπη. Συνδετήρες, μολύβια, τετράδια, χαρτί αλλά και μπαλόνια, παιχνίδια όλα τα πληρώματα συλλέγουν τα μικρά αποθέματα για το νέο σχολικό έτος. Το υλικό που φορτώνουν τότε στο Peugeot 205 και το διανέμουν στα παιδιά κατά τη διάρκεια της περιπέτειας στις δράσεις της αλληλεγγύης. Οι δράσεις αλληλεγγύης είναι μοναδικές στιγμές. Οι συμμετέχοντες συναντώνται με τα παιδιά και η διανομή του σχολικού υλικού συνοδεύεται από παραστάσεις και δραστηριότητες μαζί τους, καθώς και από την επίσκεψη στα σχολεία. Αν η ανθρωπιστική αποστολή ορίζεται από τον επείγοντα χαρακτήρα του (μετά από φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές συγκρούσεις), στην περίπτωση της Europ’Raid, είναι πράγματι μια διεθνής αποστολή αλληλεγγύης που αποτελεί μέρος για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, με την ίδια έννοια όπως και οι συναθροίσεις αλληλεγγύης. Αν και οι ανάγκες είναι χαμηλότερες στην Ευρώπη από ό, τι σε άλλες χώρες του κόσμου, εξακολουθούν να είναι σημαντικές σε ορισμένες χώρες όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία, όπου πολλά παιδιά δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο σχολείο. ή σε κακές συνθήκες, ειδικά σε μικρά χωριά, μακριά από μεγάλες πόλεις.

ΤΟ PEUGEOT 205

Διατηρημένα Peugeot 205, η Europ’Raid τιμά το τέταρτο φτηνότερο γαλλικό αυτοκίνητο στην ιστορία με περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα. Φτηνά αυτοκίνητα, αξιόπιστα, εύκολα στην επισκευή και στην οικονομία καυσίμου, το Peugeot 205 είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για να ταξιδέψουμε στα 10.000 χιλιόμετρα μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ακούραστα αυτοκίνητα προσιά για τον καθένα απέδειξαν πως για πέντε χρόνια τώρα ανταποκρίνονται στα ορεινά περάσματα και δυσκολίες της ζέστης του Αυγούστου.

ΤΡΕΙΣ ΑΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Europ’Raid είναι μια ομαδική περιπέτεια! Αποτελούμενη από τρία μέλη κάθε ομάδας, τα πληρώματα πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη, αμοιβαία βοήθεια και πολύ καλό ομαδικό πνεύμα για αυτή την περιοδεία της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των 22 ημερών, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της περιπέτειας: την πλοήγηση ανάμεσα στους σταθμούς, τον προσανατολισμό στις χώρες διάσχισης, την επικοινωνία στις ξένες γλώσσες, τη διάρκεια της διαδρομής, την κόπωση! Δημιουργημένοι περίπου 10 μήνες πριν από την αναχώρηση, τα πληρώματα πρέπει να προετοιμάσουν μακρά μαζί: δημιουργία της ένωσης, έρευνα στον προϋπολογισμό, έρευνα των εταίρων, προετοιμασία του Peugeot 205, συλλογή σχολικού εξοπλισμού … Η ομαδική εργασία δεν ξεκινά. όχι στους δρόμους αλλά πολύ πριν.

GREVENA
PARTNER CITY
από το 2017

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ το 2019 >>

Στις 10 Αυγούστου 2022, ένα κινούμενο “χωριό” νέων ανθρώπων θα διανυκτερεύσει στα Γρεβενά! Ήδη από την εξαιρετική φιλοξενία το 2019, ο σταθμός μας εκλέχθηκε από τους νεαρούς γάλλους και γαλλίδες ως ο καλύτερους σταθμός ολόκληρης της διαδρομής τους. Αυτό μας κάνει πολύ περήφανους! Η αλήθεια είναι πως νιώθουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα παιδιά καθώς είμαστε στην ίδια ηλικιακή γενιά και μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα την όρεξη και τη δίψα τους για χαρά, ταξίδια, γλέντι, γνωριμίες χαμόγελα! Αυτό θεωρούμε πως μας επιτρέπει να οργανώσουμε μια βραδιά ανεπανάληπτη η οποία και φέτος να μείνει στις μνήμες των συμμετεχόντων ως η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ του ταξιδιού.

Οι Έλληνες ανέκαθεν φημιζόμαστε για την φιλοξενία μας, είναι μια αρετή την οποία την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, μας αρέσει να προσφέρουμε φιλοξενία και να χαιρόμαστε όταν μοιραζόμαστε από κοινού στιγμές με ανθρώπους. Ειδικά για φέτος πέρα από την διοργάνωση όσων απαιτούνται για τη διαμονή και τη φιλοξενία στα Γρεβενά, προχωρούμε ξανά στη διοργάνωση του πρωτοπόρου Φεστιβάλ Τόπος, του πρώτου φεστιβάλ προορισμού στην Ελλάδα και θα επιχειρήσουμε ξανά να δημιουργήσουμε την καλύτερη ανάμνηση στους νέους ταξιδευτές της Ευρώπης.